art deco painting    
    
Art Déco is een internationale decoratieve, veelkleurige, maar ook functionele en vooral vernieuwende stijl die in de jaren '20 en '30 zeer populair was, vooral in de kunstnijverheid, vormgeving en architectuur.
De term Art Déco is ontleend aan de 'Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes', een tentoonstelling die in 1925 in Parijs werd gehouden en die de nieuwe stijl in de kunstnijverheid en architectuur
belichtte, maar pas in de jaren zestig, toen deze stroming evenals de Jugendstil of art-nouveau weer sterk in de belangstelling kwam.


Art Déco kwam voort uit een reactie op de Art Nouveau of Jugendstil en wordt gekenmerkt door een strakke en eenvoudige vormgeving, eenvoudige geometrische patronen, strenge verticale lijnen, rood, zwart en zilver,
abstractie en fel helder kleurgebruik. De toepassing van glimmend metaal, glas en plastics als decoratie kwam op toen men ook deze materialen als mooi ging beschouwen.
Dit gebeurde onder invloed van de uitvinding van verschillende machines. Gebruikte materialen zijn vooral chroom, bakeliet, gepolijste steen en glas. Art Deco voorwerpen zijn in grote aantallen geproduceerd maar ook in enkele stuks.


De Art Deco stijl was de eerste echt moderne stijl van de 20e eeuw. In thema's, stijl en felle kleuren weerspiegelden o.a. meubelen, sieraden, keramische voorwerpen, beeldhouwwerken, een algehele sfeer van optimisme na de 1e wereldoorlog.
Men had geen boodschap meer aan het verleden en de ontwerpers speelden in op de interessen van de nieuwe tijd; snelheid, reizen en luxe. Hun afnemers waren mensen die zich geheel richtten op de internationale, commerciële wereld.
Het tijdperk van mechanisatie en industrialisering was in volle gang.


De combinatie van meer vrije tijd en mobiliteit vlak na de 1e wereldoorlog, bood alle gelegenheid om exotische landen te bezoeken. Verschillende invloeden en modetrends hebben de jaren van de Art Deco gekenmerkt: In Art Déco zijn dan ook
onder andere invloeden terug te vinden van de geometrische vormen van de Azteken, van de primitieve kunst uit Afrika en van Japanse interieurs, maar ook van exotische kleuren, vaak pasteltinten, combinaties van materialen die herleid kunnen
worden tot het graf van Toetanchamon, dat in 1922 werd ontdekt. Men kon zich laten meeslepen door exotische verten zoals zwart Afrika, of het boerse kleurrijke Rusland. Men greep terug naar elementen uit het verleden, zoals de roemrijke
Franse Lodewijk stijlen, of naar de hoekige trappiramiden van Midden- en Zuid-Amerika waarnaar in die tijd expedities werden gemaakt. Ook de kunst van de klassieke oudheid vormde vooral vanaf het eind van de jaren twintig een inspiratiebron.
De Art Deco van de jaren twintig combineerde voluten, bloemenmanden, rozen, fontein- en zon motieven met pure meetkundige figuren. Deze waren symmetrisch.
Enkele standaard motieven van de Art Deco stijl waren traditionele decoratieve elementen als bloem boeketten, dieren en figuren van jonge meisjes. Deze waren altijd gestileerd en hoekig, vaak gecombineerd met geometrische motieven als
zigzag patronen, bliksemflitsen. De nadruk op stilering en abstracte vormen vond zijn oorsprong in de groeiende invloed van de machine en de abstracte kunststromingen zoals kubisme en futurisme.
Onder invloed van het kubisme werden de motieven van de Art Deco vereenvoudigd tot rechthoekige vormen.

  
art-deco
 

  acrylpaint on photopaper
  pas partout  en helder glas
   in aluminium lijst

  75 cm. x  105 cm

  
  

                           
               
                     
   art-deco
   acrylpaint on wood
   9 cm.  x 9 cm.
 


  

   art-deco

    acrylpaint on canvas
    20 cm. x  20 cm. x 2 cm. 
            
                                

                                                                                                              
 


 
                              


   

   
art-deco

    acrylpaint on canvas
    50 cm. x  50 cm. x 4 cm.

                                                
     
art-deco

   acrylpaint on canvas
   30 cm. x  30 cm. x 3 cm.
                                                        

 
  
     
   
art-deco
 
   
acrylpaint on canvas
    50 cm. x  50 cm. x 4 cm.
                                        


    art-deco 


   
acrylpaint on canvas
    75 cm. x  35 cm. x 4 cm.
                                                                art-deco

    acrylpaint on photopaper
  pas partout  en helder glas
   in aluminium lijst

   75 cm. x  105 cm

 
                                    voor info airbrush cursus of workshop klik hier